Items filtered by date: Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 11:11

5. Η Εξέγερση

Το Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ αποτελεί το πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο (χωρίς τα πρόλογος και επίλογος) του κόμικ Τα Θέλουμε Όλα που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Νάννι Μπαλεστρίνι.

Το κεφάλαιο αυτό όπως και στο βιβλίο παρακολουθεί τα γεγονότα στο Τορίνο στις 3 Ιουλίου του 69 σε αυτό που έγινε γνωστό ως η μάχη του Κόρσο Τραϊάνο (la Rivolta di Corso Traiano). Η διαδήλωση που είχε οργανωθεί από τους εργάτες στο προηγούμενο μέρος (συνέλευση) εξελίσσεται σε σκληρές οδομαχίες με την αστυνομία στους δρόμους γύρω από το εργοστάσιο της Μιραφιόρι κι ειδικά στο Κόρσο Τραϊάνο αλλά και σε άλλες περιοχές του Τορίνο, όπως το Νικελίνο.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο κεφάλαιο εδώ κυριαρχεί η δράση. Επειδή η αφήγηση στο βιβλίο είναι πολύ πυκνή αναγκαστικά προσπάθησα να σχεδιάσω τα κυριότερα σημεία και να χτίσω μια κλιμάκωση -στερώντας όμως έτσι (μικρο)επεισόδια και λεπτομέρειες που μπορεί σε ορισμένους να φαίνονται σημαντικά.
Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν η ιστορική ακρίβεια λεπτομερειών όπως τα κτίρια (στις οδούς) που αναφέρονται, οι στολές /αυτοκίνητα /εξοπλισμός των καραμπινιέρι κλπ. Όπου δεν μπόρεσα να βρω κατατοπιστικές φωτογραφίες από το διαδίκτυο χρησιμοποίησα υλικό από την ταινία Lavorare con lentezza (ελληνική μετάφραση: “Δουλεύοντας με το πάσο μας”) -ειδικά για κάποιες σκηνές στο Νικελίνο-, από το google maps όπως και γενικότερες εικόνες από οδοφράγματα και οδομαχίες με αστυνομικούς από το Μάη του 68 και την Ιταλική Αυτονομία.

Κυκλοφορεί

Τα Θέλουμε Όλα

οι εκδόσεις των συναδέλφων, Νοέμβριος 2021

Καλοκαίρι 1969, Ιταλία. Ένα χρόνο μετά τον Μάη του '68, οι εργάτες της ΦΙΑΤ ξεκινούν ένα δυναμικό και αδιαμεσολάβητο απεργιακό αγώνα ενάντια στην πανίσχυρη εργοδοσία. Ο αγώνας τους αποτέλεσε την απαρχή μιας δεκαετίας εργατικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων όπου πρωταγωνίστησε το κίνημα της Αυτονομίας και που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η τελευταία έφοδος της εργατικής τάξης στον ουρανό. Τελευταία... ας ελπίσουμε μέχρι την επόμενη...

διαβάστε περισσότερα...

frontVogliamoTutti

become a patron button

2019 Κυριάκος Μαυρίδης
Free Joomla! templates by AgeThemes