Αν σας ενδιαφέρει η δουλειά μου και επιθυμείτε να με στηρίξετε μπορείτε να το κάνετε στο Patreon. Εκεί μπορείτε να βλέπετε πρώτοι νέες σελίδες ή έργα /μεταφράσεις, έργα μου (πίνακες, σχέδια, εικονογραφήσεις, καρικατούρες) σε υψηλή ανάλυση και αφίσες (μεγέθη Α3 και Α4) βασισμένες σε δουλειές μου.

 become a patron button

 

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 09:50

Αλτάι

Αυτές οι εικονογραφήσεις έγιναν διαβάζοντας το βιβλίο Αλτάι, από τους Wu Ming.

Σύντομη περιγραφή του βιβλίου:

Δεκαπέντε χρόνια μετά τον επίλογο του "Εκκλησιαστή". Οι Wu Ming, η κολεκτίβα συγγραφέων που στο ξεκίνημα της υπέγραφε ως Luther Blissett, επιστρέφουν στον κόσμο του πρώτου μυθιστορήματός τους. "Τι είδους σημάδι είναι η εμφάνιση του ουράνιου τόξου, όταν δεν έχει βρέξει και η ατμόσφαιρα είναι ξηρή και καθαρή; Είναι σημάδι ότι η γη θ' αρχίσει να τρέμει κι ολόκληρος ο κόσμος να κλυδωνίζεται."

Βενετία, 1569 μ.Χ. 'Ενας υπόκωφος θόρυβος τραντάζει τη νύχτα, ο ουρανός βάφεται κόκκινος και κρέμεται βαρύς πάνω από τη λιμνοθάλασσα. Το Ναυπηγείο καίγεται, το κυνήγι του ενόχου ξεκινάει. Ένας πράκτορας της Γαληνότατης, που 'χει αλλάξει την πίστη του σαν να 'ταν πουκάμισο, δραπετεύει χαμένος προς την Ανατολή. Η Κωνσταντινούπολη θα είναι ο τελικός του προορισμός. Στο αποκορύφωμα της οθωμανικής ισχύος, θα γνωρίσει τον εχθρό και το φόβητρο της Ευρώπης, τον ισχυρό Εβραίο που από το Βόσπορο εναντιώνεται σε δύο χιλιετίες καταπίεσης και προκαλεί ολόκληρο τον κόσμο, τον Τζουζέπε Νάζι.

Εν τω μεταξύ, από τα σύνορα της Αυτοκρατορίας, ένας άλλος άνδρας ξεκινάει το ταξίδι του για το τελευταίο του ραντεβού με την Ιστορία. Στο λαιμό του φοράει ένα νόμισμα, αναμνηστικό από το Βασίλειο των Τρελών. Επαναστάσεις, ίντριγκες, συγκρούσεις πολιτισμών. Καινούργιες μηχανές υποκινούν απρόσμενες δυνάμεις, συμπιέζουν το χρόνο και τον διαλύουν. Λευκωσία, Φαμαγκούστα, Λέπαντο: άνδρες και πλοία ορμούν προς την τελική σύγκρουση. (πηγή: biblionet
)

Τα σχέδια είναι σε αρκετά ρεαλιστικό ύφος (αν και υποψιάζομαι ότι κάποια σφάλματα στην προοπτική είναι κάτι περισσότερο από ορατά). Ωστόσο δεν είμαι και τόσο σίγουρος για την ιστορική ακρίβεια -προσπάθησα να αποφύγω μεγάλα λάθη με εκτεταμένη αναζήτηση στο διαδίκτυο, αλλά δεν ξέρω αν τα έχω καταφέρει. Έχουν υπάρξει πολλές πηγές επιρροής. η μεγαλύτερη ίσως ήταν το παιχνίδι Assassin's Creed  Revelations: η ιστορία του λάμβάνει χώρα στην Κωνσταντινούπολη και σε μια παρόμοια χρονική περίοδο -γι' αυτό ήταν μια πολύ καλή πηγή έμπνευσης για τα ρούχα και τα κτίρια. Στην πραγματικότητα, σε δύο σχέδια (το τέταρτο και το έκτο) το background βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κάποια screenshots από το παιχνίδι. Το τελικό σχέδιο του βιβλίου βασίζεται σε έναν πίνακα ζωγραφικής του Canaletto (Piazza San Marco with the Basilica, by Canaletto, 1730) ενώ για τη μητέρα του ήρωα χρησιμοποίησα έναν πίνακα του Murillo (The Assumption of the Virgin, 1670). Η εικόνα με τα Αλτάι γεράκια βασίζεται σε μια πραγματική φωτογραφία που βρήκα στο διαδίκτυο.

Μετά την ολοκλήρωση της σειράς των σχεδίων ένιωσα πως έλειπε κάτι σε ορισμένα από αυτά, και γι 'αυτό προσέθεσα ψηφιακά κάποιες σκιές (ή ένα blur εφέ για το τελευταίο). Οι νέες εικόνες είναι στο τέλος της γκαλερί.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (2016): Ολοκλήρωσα μια σειρά έγχρωμων εικονογραφήσεων βασισμένων στα παρακάτω σχέδια. Τη νέα αυτή δουλειά μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Κυκλοφορεί

Τα Θέλουμε Όλα

οι εκδόσεις των συναδέλφων, Νοέμβριος 2021

Καλοκαίρι 1969, Ιταλία. Ένα χρόνο μετά τον Μάη του '68, οι εργάτες της ΦΙΑΤ ξεκινούν ένα δυναμικό και αδιαμεσολάβητο απεργιακό αγώνα ενάντια στην πανίσχυρη εργοδοσία. Ο αγώνας τους αποτέλεσε την απαρχή μιας δεκαετίας εργατικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων όπου πρωταγωνίστησε το κίνημα της Αυτονομίας και που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η τελευταία έφοδος της εργατικής τάξης στον ουρανό. Τελευταία... ας ελπίσουμε μέχρι την επόμενη...

διαβάστε περισσότερα...

frontVogliamoTutti

2019 Κυριάκος Μαυρίδης
Free Joomla! templates by AgeThemes